Artikler om Norge
Specifikke jobs Jobsøgning Løn, skat og pension Praktiske forhold Transport Diverse

Lær norsk hurtigt!

Lær hurtigt de vigtigste sprogforskelle mellem norsk og dansk i denne ordbog:


Klik her for at se flere bøger

Lær norsk hurtigt!

Lær de vigtigste forskelle mellem dansk og norsk på ingen tid!

Ordbogen nedenfor har en speciel sektion dedikeret til formålet og er virkelig anbefalelsesværdig.

Find en lejlighed i Norge

Det er ikke altid lige let at finde en lejelejlighed i Norge, da lejemarkedet til tider kan være meget presset. Dette skyldes især, at udbuddet af lejeboliger generelt er meget mindre end efterspørgslen.

Ejerlejligheder er nemmere at finde end lejelejligheder i de fleste dele af landet. Vær i øvrigt opmærksom på at ejerlejligheder går under mange forskellige navne i Norge: eierleiligheterselveierleilighetereierseksjoner og eierseksjonsleiligheter.

Du finder supplerende information om at finde lejligheder og andre boligtyper i vores artikel om at finde bolig i Norge.

 

Sådan finder du en lejlighed

Herunder gennemgår vi de 3 mest effektive metoder til at finde en lejlighed i Norge:

 

1. Boligannoncer

De fleste annoncer for lejligheder findes i lokalaviserne og på internettet. På sidstnævnte er det især annoncemarkederne, boligportalerne og ejendomsmæglernes hjemmesider, at lejlighederne findes.

Du finder et udvalg af norske bolig- og annoncemarkeder her:

Det er generelt sværere at finde lejelejligheder end ejerlejligheder – og riften om lejelejlighederne er værst omkring tidspunkterne for studiestart (dvs. august og januar).

Hvis man søger en lejelejlighed, bør man følge disse råd:

  • Søg aktivt: Når man leder iblandt de mange annoncer, skal man være ihærdig og lede overalt.
  • Vær hurtig: Når man finder en lejlighed, som man vil leje, skal man være hurtig; kontakt annoncøren så hurtigt som muligt (helst pr. telefon) for at øge chancerne for at komme til fremvisning og i det hele taget få muligheden for at leje lejligheden.
  • Skil dig ud: Når du kommer til fremvisning, bør du forsøge at få udlejer til at bemærke dig ved at fremstå høflig, sympatisk og interesseret i boligen. Stil gerne gennemtænkte, relevante spørgsmål til boligen. Formålet med alt dette er at få udlejer til at huske dig.

Man kan også prøve disse råd:

  • Annonce: Læg evt. selv en annonce ud på nogle af hjemmesiderne, hvor du søger en lejlighed og kort præsenterer dig selv. Denne typer annoncer koster penge på nogle hjemmesider og responsen varierer. Husk på at en annonce ikke behøver at være på internettet, men også kan ophænges gratis på opslagstavler i f.eks. butikker, skoler o.lign. Herudover kan man også indrykke en annonce i lokalavisen.
  • Bolig-CV: Man kan også lave et “bolig-CV”, der viser udlejer, hvor du tidligere har boet. CV’et skal også gerne indeholde en reference på en tidligere udlejer (som dog helst skal være norsk – men selvom det er en dansk udlejer i Danmark, er det stadig bedre end ingenting). Bolig-CV’et afleveres til udlejer ved fremvisningen og vil normalt bidrage til udlejers positive opfattelse af dig.

 

2. Ejendomsmæglere

Mange ejendomsmæglere beskæftiger sig med lejligheder til leje såvel som til salg, så det er oplagt også at søge efter lejligheder her.

I de større norske byer findes der endda “udlejningsmæglere”, som er specialiserede i lejeboliger og ofte har lejligheder til leje. Mæglerne finder du generelt nemmest på Gule sider, som er den norske version af De Gule Sider.

Hvis du vil gøre brug af en ejendomsmægler, bør du altid kontrollere, om mægleren er medlem af Norges Eiendomsmeglerforbund. Herudover bør du være opmærksom på, at nogle ejendomsmæglere tager sig betalt via huslejen, så huslejeprisen på lejeboligen kan være en smule højere, end hvis boligen ikke var lejet via en mægler.

 

3. Sociale medier og netværk

  • Sociale medier: Der findes forskellige grupper på sociale medier såsom Facebook, LinkedIn osv., som kan være nyttige, når man skal finde en lejlighed. Ofte skal man melde sig ind i grupperne for at måtte lave et opslag.
  • Foreninger: Der findes en række foreninger for danskere i Norge, hvor medlemmerne til tider kan hjælpe med at finde boliger som f.eks. lejligheder. Kontakt så mange foreninger som muligt for at øge dine chancer.
  • Netværk: Hvis du allerede kender nogen, som bor i Norge, er det oplagt at tage kontakt til dem i jagten på en lejlighed. Hvis ikke dette er tilfældet, kan prøve at gå ét led længere ud og spørge sine venner, familiemedlemmer osv. om de kender nogen, der bor i Norge. Man kan også lave opslag på de sociale medier (se ovenfor) for nemt at brede budskabet ud i sin vennekreds.

 

Hovedparten af indholdet i denne artikel stammer fra ung.no, hvor du finder flere gode råd om at finde lejligheder i Norge.


Anbefalede bøger

Ordbøgerne kan hjælpe dig til nemt at lære de vigtigste sprogforskelle på norsk og dansk: